2011 Eylül ayında Gambia’dan 2 kişi Toplum Gönüllüleri Vakfı’nı ziyaret etti. Gambia’da kadın gelişimi ve çocuk bakımıyla ilgili bir sivil kuruluştan geldiklerini ve işbirliği yapmak istediklerini anlatılar. Tesadüfen orada bulunan İbrahim Betil bir işbirliği projesi başlatmadan önce kendisi şahsen Gambia’ya gidip yereli tanımak ve olası işbirliği için beklentileri anlamak istedi. Iki ay sonra Gambia’ya gitti ve orada yaşayan insanların durumlarını gördükten ve bir hafta köylerde yaşadıktan sonra geri geldiğinde arkadaşlarıyla görüştü, iki alternatiften birine karar vermeleri gerekiyordu (A) bizim yapacağımız bir şey yok, başlarının çaresine baksınlar, (B) bir milyar insanın açlık ve susuzlukla mücadele ettiği dünyamızda, duyarsız kalmayıp küçük de olsa bir şeyler yaparak insanlığa yönelik katkı sağlayacak projeler geliştirmek. (B) alternatifine karar verildi ve En Az Gelişmiş ülkelerde sürdürülebilir kalkınma projelerine destek amacıyla ayrı bir dernek kurmaya karar verdik. SEN DE GEL Derneği 2012 yılında kuruldu.
Türkiye’li yoksul ile Afrika’lı yoksul kelimeleri aynı anlamı taşımıyor .Türk yoksulun büyük çoğunlukla ücretsiz sağlık hizmeti [yeşil kart], ilköğretim [devamı da mümkün], aş evi, huzur evi, valilik -belediye fonları, yakacak yardımları ve başvurabileceği çok sayıda resmi, özel yardım kuruluşu var. Ve en önemlisi Anadolu kültüründen gelen insanı var.
Mülteci açısından ise devletten aylık maaş, içinde aç kalmayacağı çadır kent, ücretsiz eğitim, hatta sınavsız üniversite var. Gambia’da ise bunların hiçbiri yok. Bırakınız bunları içmeye su yok.. susuzluk had safhada, temiz olmayan içme suyu çocuk ölümlerin başlıca bir nedeni… [Bu soruyu gerçekten anlamak için soranlara, evlerindeki tüm su ihtiyaçlarını tek bir musluktan gidermelerini öneriyoruz].